• december

    20

    2017
  • 1275
  • 0
Oproep bijeenkomst gasloos bouwen: gewoon doen en nu beginnen

Oproep bijeenkomst gasloos bouwen: gewoon doen en nu beginnen

Een woning zonder gasaansluiting is geen toekomstmuziek, integendeel: die wordt al gebouwd. Op woensdag 29 november organiseerden Stichting BlauwZaam, de regionale gemeenten en Energitie er een inspirerende kennissessie over in Leerdam.
Hoe we politiek, technisch en praktisch gasloos bouwen werd in korte pitches en
interviews door wethouders, adviseurs, architecten en bouwers toegelicht. Het thema leeft, getuige de grote opkomst vanuit politiek en bedrijfsleven. De stemming: ‘laten we nu beginnen en het gewoon gaan doen’.

Het zaaltje in Het Oude Posthuys in Leerdam was goed gevuld en het maximum aantal inschrijvingen van 90 ruim overschreven. Dat onderschrijft dat het thema gasloos bouwen leeft.

De energietransitie is in Nederland in volle gang én er wordt volop gebouwd. Nederland (en Europa) hebben een stevige duurzaamheidsambitie om vanaf 2020 energieneutraal te bouwen. Dat betekent niet per se dat een nieuwe woning geen gasaansluiting meer heeft. Maar de problematiek in Groningen en het vooruitzicht van de afhankelijkheid van Russisch gas straks maakt dat een gasloos bestaan lonkt.
Technisch zijn er hoegenaamd geen problemen om een woning op te leveren zonder gasaansluiting, ook niet in een bestaande woning. Maar aan draagvlak en daadkracht schort het nog.

Er mag een tandje bij
Dat het kan en al realiteit is kwam in een serie korte presentaties aan de orde. Zo vertelde wethouder Maks van Middelkoop van de gemeente Zederik over Weide II, de nieuwe wijk in Meerkerk met 150 woningen die er over 10 jaar staan, all-electric dus zonder gasaansluiting. In Gorinchem is gasloos bouwen in het nieuwe duurzaamheidsbeleid opgenomen, vertelde collega-wethouder Arjen Rijsdijk. Goed voorbeeld en al realiteit sinds 2005 is het warmtenet in de wijk Hoog Dalem. Wethouder Cees Taal van de gemeente Leerdam meende dat het nu vooral gaat om het managen van de wil om gasloos te bouwen. En wat hem betreft mag er qua ambities wel een tandje bij.

Nieuwbouw een makkie
Enkele architecten, een adviseur en een bouwer lichtten toe hoe zij technisch en praktisch omgaan met gasloos bouwen. ‘Nieuwbouw is een makkie, maar renovatie een steviger opdracht’, aldus Ronald Schilt van Merosch. Egbert de Jong van JongZeeuw (en mede-initiatiefnemer van Energitie) en Cees Bongers, beiden architect, pleiten ervoor altijd de energiebalans van de woning als uitgangspunt te nemen. Zoek de oplossing niet in apparaten, maar altijd in isolatie, is Egbert’s dringende advies. Cees voegt daaraan toe dat nieuwbouw in de toekomst geen energie meer vraagt, maar levert.
Jan Korevaar van Herkon pleit ervoor om de investering in gasloos wonen altijd te koppelen aan een financieel plaatje op de lange termijn. Hierin zie je dat gasloos beduidend goedkoper is. De maatregelen zoals, ventilatiesystemen met warmte terugwinning, goede vloer-, dak- en muurisolatie, zonnepanelen, drielaags HR+++glas, warmwaterboiler en vloerverwarming en –koeling in de zomer werden in de getoonde plaatjes zichtbaar.

Bewoner ook aan zet
De kennissessie werd georganiseerd voor politiek en bedrijfsleven in de regio’s Rivierenland en Alblasserwaard Vijfheerenlanden, bewoners waren dus niet aanwezig. Maar zij werden veelvuldig genoemd, want natuurlijk hebben zij een grote rol als het gaat om duurzaam wonen, energietransitie en minder CO2-uitstoot. Hoewel wetgeving mensen iets kan opleggen, kan de overheid gasloos wonen niet afdwingen. ‘Duurzaamheid moet ook van onderaf komen’ was een uitspraak deze middag. Bovendien: duurzaam bouwen is niet alleen een technisch vraagstuk, het gedrag van de bewoners is ook van invloed op de energievraag. De sprekers toonden aan dat gasloos bouwen zeker niet meer in de kinderschoenen staan, echter dat er nog wel veel kansen liggen voor verbeteringen van de technieken en de juiste ommunicatie hierover richting de eindgebruikers. Genoeg werk aan de winkel dus. De samenwerking tussen overheid en bedrijven is cruciaal, kennisdeling een must. Deze middag waarin actief werd gediscussieerd en meegepraat was een uitstekende aftrap!

Op deze pagina zijn de presentaties en het fotoalbum door te kijken van de middag.
Hier vind je meer informatie over het wie en wat van Stichting Blauwzaam

LEAVE A COMMENT

You comment will be published within 24 hours.

Cancel reply
© Copyright 2018 Energitie