• Kan ik een lening of subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen?

  Heb je een koophuis of -appartement in de gemeente Tiel? Dan kun je de duurzaamheidslening aanvragen van de gemeente voor een aantal energiebesparende maatregelen. Zoals isolatie, dubbelglas en zonnepanelen. De lening bedraagt minimaal 2.500 en maximaal 15.000 euro. De rente is lager dan bij een gewone lening. Hier lees je alles over de duurzaamheidslening Tiel.

  Eind 2015 is de Subsidieregeling Woningisolatie Rivierenland succesvol afgerond. Provincie Gelderland start met een nieuwe regeling. Het streven is om deze voorjaar 2016 open te stellen. Meer informatie volgt zodra hierover meer bekend is.

  Woon je niet in Tiel? Check vooraf of je subsidie kunt krijgen van jouw gemeente of provincie en wat de voorwaarden zijn. Op de Energiesubsidiewijzer vind je meer informatie.

  Je kunt ook gebruik maken van de Energiebespaarlening. Dit fonds heeft een omvang van 300 miljoen euro, waarvan het Rijk 75 miljoen bijdraagt. De rest wordt door commerciële partijen gefinancierd. Je kunt minimaal 2.500 en maximaal 25.000 euro lenen. Op energievergelijk vind je meer informatie.

 • Is mijn huis geschikt voor energiebesparende maatregelen?

  Iedereen kan energie besparen en comfortabeler en goedkoper wonen. Door bouwkundige maatregelen toe te passen en/of te investeren in zuiniger apparaten als een energiezuinige koelkast of led-verlichting. Met ander woongedrag bespaar je ook op energiekosten. De deur achter je dicht doen, verlichting uit en de cv in de slaapkamer overdag uit, helpen echt. Ongeacht in wat voor soort huis je woont!

  Bouwjaar van je woning
  De leeftijd van je woning zegt zeker iets over de noodzaak aan de slag te gaan. Heb je een huis van voor de 70-er jaren? Dan kan het zijn dat de je spouwmuur niet geïsoleerd is. Check of dit alsnog kan gebeuren. Heb je wel spouwmuurisolatie, laat dan controleren of deze niet verzakt is. Want dan gaat er warmte verloren.

  Een veel ouder huis heeft waarschijnlijk weinig isolatie, maar wel een spouwmuur. Dus je kunt dan alsnog isoleren.

  Een huis van eind 20e eeuw is wel geïsoleerd, maar niet zo goed als de nieuwbouw van tegenwoordig. Ook heeft jouw huis waarschijnlijk overal dubbel glas.

 • Ik wil mijn huis verduurzamen, waarmee kan ik het best beginnen?

  Woningisolatie is een effectieve bespaarmethode. Maar de meeste bewoners weten weinig over techniek, aanpak en kosten van energiezuinig (ver)bouwen. Daarom kiezen mensen vaak voor zonnepanelen. Die zijn zichtbaar op je dak en wat ze je opleveren is ook helder. Je huis isoleren is echter vele malen effectiever als je minder energie wil verbruiken. Het levert direct een aangenamer binnenklimaat op en heeft geen onderhoud of hulpenergie nodig.

  Trias Energetica
  Architecten en bouwers hanteren de internationaal erkende Trias Energetica als ze energiezuinig gaan ontwerpen en bouwen. Dit is een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. Dit model is een goed uitgangspunt voor jou als bewoner. Hij geldt zowel voor een nieuwbouwwoning, als wanneer je gaat renoveren.
  Je begint bij stap 1, de meest duurzame:
  1. Minimaliseer energieverbruik door goed te isoleren en luchtdicht te bouwen.
  2. Heb je meer nodig, gebruik dan duurzame energie zoals zonne-energie of windenergie.
  3. Is dat nog niet genoeg? Gebruik energie van bronnen die op raken (aardgas, kolen) zo slim mogelijk.

  Hier lees je meer over de Trias Energetica.

 • Wat kan ik isoleren?

  Je kunt je muur, je vloer en je dak isoleren:

  • Vloerisolatie
  • Buitengevelisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Kruipruimte isolatie

  Er zijn meerdere websites met algemene informatie over hoe, wat en de kosten per m2 woningisolatie. Bijvoorbeeld Isolatie-weetjes en Isolatie.net.
  Het voordeel van woningisolatie is dat je de waarde van je huis vergroot. Mogelijk verkoop je het later makkelijker, omdat het beter op de toekomst is voorbereid.

  Keuze in isolatiemateriaal
  Je kiest waar en je kiest ook waarmee je gaat isoleren. Er is een keur van materialen beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld je dak isoleren met steenwol, piepschuim en met PIR-platen. Maar de isolatiewaardes verschillen nogal. Hoe lager de warmtegeleiding, des te beter isoleert het product. De keuze kan afhangen van je budget en technische opbouw. Als je je vooraf informeert over de belangrijkste eigenschappen en toepassingen, kun je de meest optimale keuze maken.
  Hier zie je een filmpje over de warmteweerstand van isolatiemateriaal.

 • Wat betekent Nul op de Meter?

  Al gelezen over Nul op de Meter? En vraag je je af wat daarmee bedoeld wordt? Het betekent dat je niet meer energie verbruikt dan je huis opwekt. Je energiemeter staat dus op ‘Nul’. Dat heeft te maken met je huis, met de apparatuur die je gebruikt en met je gedrag.
  Kijk op OnsHuisVerdientHet voor meer informatie.

 • Hoeveel PV-panelen heb je nodig om het elektragebruik op 0 te krijgen?

  Stel je energiegebruik voor electra is 3700 kwh per jaar. Eén stuks PV paneel met een afmeting van circa 1 x 1,6m = 1,6m2. Dit levert nu gemiddeld genomen circa 250wp per m2. Per jaar is dat 1,6 x 250 = 400wp per paneel van 1 x 1,6m.

  Wp = Wattpiek, de meeteenheid die het elektrisch vermogen aangeeft bij fotovoltaïsche cellen (zonnecel of zonnepaneel).

  Komen de PV panelen op het zuiden te liggen, dan moet dat gecorrigeerd worden met een factor van 1 en 0,85, resp. door de positie van het land en correctie slecht weer. 1 x 0,85 x 400 = 340 kwh/j. Bij oost en west is de correctie in plaats van 1, gemiddeld 0,87.

  3700 kwh : 340 kwh = 10,88 paneel. Natuurlijk afronden op hele panelen! In dit voorbeeld zijn er 11 PV panelen nodig om het elektragebruik op 0 te krijgen.

  Over zonnepanelen is op internet enorm veel informatie te vinden. Ga Googlen en ga op zoek!

 • Welke vergoeding krijg ik als ik zonne-energie opwek?

  Wat jij opwekt aan zonne-energie wordt bij de jaarrekening afgetrokken van je verbruik. Je betaalt dus alleen de energie die je meer hebt verbruikt dan je hebt opgewekt. Dat heet salderen.
  Produceer je meer dan je verbruikt, dan krijg je bij je eindafrekening een vergoeding over wat je extra hebt teruggeleverd.

  Let op: Omdat je minder (of helemaal geen) energie van de leverancier afneemt, gaat je vastrecht dat je per kWh betaalt omhoog. Het vastrecht is nameljk altijd een vast bedrag.

  Op de website Klimaatgids vind je een overzicht van de terugleververgoeding per energieleverancier.

 • Waar krijg ik gratis advies over hoe ik mijn huis energiezuiniger maak?

  Op heel veel plaatsen kun je gratis informatie krijgen die je verder helpt. Zowel online, als op plekken in jouw gemeente of regio.

  Energitie organiseert informatie- en adviesavonden in Tiel over energiezuinig wonen en verbouwen. Die zijn gratis, meld je vooraf wel even aan. gratis aanmelden.

  Dit voorjaar start het Regionaal Energieloket Het Nieuwe Wonen. Op de website staan tips en gemeentelijke en regionale informatie over energiebesparing in je woning. Via deze site kun je gratis informatie aanvragen en contact leggen met bedirijven. In Rivierenland doen er 10 gemeenten aan mee. Kijk op www.hetnieuwewonenrivierenland.nl voor meer informatie (vanaf voorjaar 2016 live).
  Een goede start thuis is de vragen te doorlopen van de website VerbeterUwHuis. Wil je weten wat je kan doen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op deze site van Milieu Centraal. De site van Milieu Centraal zelf is ook een aanrader als je energie wilt besparen.

 • Wat is isolatieglas?

  Dubbel glas en HR++ glas (Hoog Rendement) zijn voorbeelden van isolatieglas. Ze verhogen je wooncomfort en je bespaart er mee op energiekosten. Er zijn verschillende soorten, met verschillende isolatiewaarden. HR++ glas heeft een hoge isolatiewaarde en de isolatiewaarde is minimaal 2,5 x beter dan standaard dubbel glas. Hoe dat kan?
  Isolerend gas heeft een coating op de glasplaat die zonnestralen doorlaat en de warmte van binnen weerkaatst. Die coating is een warmtereflecterend dun metaallaagje.

  Hier zie je een filmpje met Egbert de Jong waarin hij uitlegt dat HR++-glas isoleert, comfort geeft en geld oplevert.

  Als je kiest voor HR++ glas, kan het zijn dat het niet past in het kozijn of raam. Het is namelijk zwaarder en dikker dan enkel glas. Als je de kozijnen gaat vervangen, kun je ook overwegen om triple (of HR+++) glas te nemen.

  Triple glas of HR+++ glas
  In energiezuinige nieuwbouw wordt veel triple glas of HR+++ glas geplaatst. Dat isoleert nog iets beter en de meerkosten ten opzichte van HR++ glas zijn beperkt.
  Drievoudig glas heeft niet alleen een binnen- en een buitenspouwblad, maar ook een tussenspouwblad.

 • Waarom is ventileren belangrijk?

  Omdat woningen steeds beter geïsoleerd zijn, wordt ventilatie belangrijker. Huizen worden namelijk steeds luchtdichter gebouwd: verse lucht kan er niet makkelijk in en vervuilde lucht niet makkelijk uit. Ventileren of luchten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, is niet voldoende. Goede ventilatie is daarom verplicht in nieuwe huizen.

  Mechanische ventilatie
  Veel woningen zijn voorzien van mechanische ventilatie. Ze hebben ventilatieroosters in de gevel en de ramen. En luchtkanalen die naar een centrale ventilatie-unit leiden. Er ontstaat luchtstroom met verse lucht door winddruk op de gevel en de mechanische afzuiging. Er bestaan verschillende systemen. Een goed ventilatiesysteem vergt aandacht, om tocht, geluidoverlast en slechte luchtkwaliteit te voorkomen. Op de site Lente-akkoord lees je er meer over, je kunt er ook een brochure downloaden.

  Balansventilatie
  Als je energiezuinig of energieneutraal wilt wonen en gaat bouwen of verbouwen, krijg je vaak oplossingen voorgesteld waarin balansventilatie voorkomt. Dit systeem zorgt er voor dat uitgaande warme lucht gebruikt wordt om de verse lucht van buiten te verwarmen. Balansventilatie wordt ook wel ventilatie met warmterugwinning genoemd: wtw. Een wtw ververst lucht met behoud van warmte.
  Kijk op de blog Woontlekker voor meer informatie. Op de website MijnBalansventilatie vind je nog veel meer informatie.

  Het Informatiepunt Ventilatie van Milieu Centraal geeft informatie hoe je het beste kunt ventileren. Je kunt er ook advies op maat vragen.

 • Waarom zou ik mijn huis luchtdicht maken?

  Als bewoner heb je veel voordeel van een woning die luchtdicht is. Je hebt geen ongewenste luchtstromen (meer), omdat de kieren en naden die dicht moeten zijn, echt dicht zijn. Dat betekent onder andere minder tocht, energiebesparing, waterdichtheid en geluidsisolatie. Dus veel comfortabeler wonen.
  In de bouwwereld komt er steeds meer aandacht voor luchtdicht bouwen. Niet alleen voor meer wooncomfort, maar ook om de klimaatverandering tegen te gaan. Bij een zorgvuldig ontwerp, goede uitvoering en controle met behulp van metingen, kan de gevraagde luchtdichtheid tegenwoordig goed gerealiseerd worden.
  Een goede uitvoering stelt ook eisen aan de juiste materialen. Er komt steeds meer aandacht voor de kwaliteit van afdichtingsmaterialen zoals tapes, banden, kleefstroken en kitten en spuit- en kwastbare dichtingen wordt steeds beter

  Ventilatie blijft nodig!
  Maar let op: ventilatie blijft natuurlijk altijd nodig. Dat doe je met ramen, roosters en met mechanische ventilatie. Je houdt wel kieren en naden bij bewegende delen en bij de aansluiting van bouwdelen.

 • Kunt u me uitleggen wat energiebesparing kan doen?

  (in Engels)

© Copyright 2018 Energitie